Åter till cold Berga gård [varning, lite starka bilder]

Idag va jag tillbaka en snabbis på gam-skolan! Hälsade på Jenny och alla andra människor och djur! De va kul :) Klappa lite på Bryggaren :D lääänge sen man satt på den lille kusen! Kul va de :) Jonko dök upp också och skulle minsann skaffa både en gris, en ko och en get när hon gick därifrån :) Sälja Anton o köpa ko hette det ^^

Hoppade Haily igår, inte det bästa jag gjort någonsin men något av det roligaste! :D Hoppning imorn också antagligen, ist för Karla! :D


åter till allvarligheten och verkligheten..

Igår såg jag på Animal Planet, handlade om gallbjörnar. Och hur man försökte stoppa säljandet av det osv. Gallbjörnar - björnar som hålls instängda i burar stora att de inte kan vända sig med ett hål rakt in i gallblåsan på björnen, sedan 'mjölkas' björnen på galla. Sedan sys björnen ihop tills nästa gång den ska tappas på galla. Detta sker flera gånger om dagen Den finns olika sätt att mjölka björnen, det jag sett är genom ett rostigt rör eller plaströr.




bilder från www.animalprotection.se/
detta är inte de värsta av bilder, det var bara några av de första som dök upp

Man kan ju undra varför detta förekommer, såklart en maassa pengar har en stor del i det hela. En liten, liten flaska med björngalla kan säljas för ca 20-30 dollar i USA. Detta är såklart olagligt, men det har inte hindrat många människor. Björngallafarmer förekommer ofta i Kina, där jag inte vet om det är olagligt eller inte. På dessa farmar ligger björnarna i sina pyttesmå burar, i upp till 10 år eller hela sitt liv, utan att kunna gå eller knappt röra sig.

Vad använder man gallan till? Jo, i flera tusen år har björngalla använts i Kinesisk medicin, det är traditionellt och ger status och medicinen säljs lättare om innehållsförtecningen visar att det finns björngalla i produkten. Jag vet inte exakt vad gallan egentligen gör för skillnad i medicinen, men det finns andra alternativ, den kan t.ex. framställas på kemisk väg, där björnar slipper lida för våran (syftar på människan) girighet.

Tydligen är vilda björnars galla mycket mer värd än den galla som kommer från farmerna. Tjuvskytte förekommer i så pas stor omfattning att svartbjörnarna riskerar att utrotas, detta i Kina. Björnar skjuts och 'rensas' på inälvor, gallan tas bort och säljs, tassar och klor tas ofta bort och ibland också huvudet, som trofé för skytten.


Allt detta förekommer inte endast i Kina, men i största utsträckning där. Jag visste om detta för kaske max ett år sedan, varför känner man inte till sådana här saker? Detta är ett så otroligt brutalt sätt att handskas med djur att det knappt går att tro det man hör och läser om det. Jag som vuxit upp i Sverige i en familj där vi är såkallade djurvänner kan inte förstå hur någon människa kan gå såhär långt, allt för att tjäna pengar. De personer som håller på med detta har antagligen inte haft en uppväxt som jag, där man ser djuret som oskyldigt och hjälpslöst (förstå mig rätt), utan istället ser man det som en investering och det är helt enkelt tradition att arbeta med djur på detta sätt. Man ser inget fel i det.

Man kan säga mycket om vad man gör för grymma saker med björnar i andra länder, framförallt Kina. Någonsin hört talas om björndans? Björnar piercsas i näshålan ett snöre/rep fästs i piercingen som förs ut genom näsborren. Dett sår tillåts aldrig läka då man drar i detta snöre hela tiden, förstå smärtan. Man använder denna 'funktion' för att kontrollera björnen och mot smärtan tvingas djuret upp på bakbenen och 'dansar' då, inför turister som ser detta som underhållning och skrattar, fotar och filmar när björnen höjer tassen (när ägaren petar på den med en pinne) som en 'vinkning'. Detta ses inte heller som något fel, personer i deras omgivning har alltid jobbat på detta vis.





bilder från www.wspa.se/

Tänk vad världen är skruvad på olika vis på olika håll i världen.


Fanny


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0